Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film