Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu słynnych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić można jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że olśni ono głębią smaku i aromatu.